Beleidsontwikkeling op sociaal ondernemerschap staat vaak nog in de kinderschoenen. Een terechte vraag is dan ook: hoe en waarmee te beginnen? De praktijk uit Ede biedt een zowel pragmatische als goed doordachte aanpak. In 2016 heeft Social Enterprise NL in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar de stand van zaken van sociaal ondernemerschap in Ede. Het vermoeden dat sociaal ondernemerschap nog in de kinderschoenen staat, werd hiermee bevestigd. Op basis van dit onderzoek zijn in 2017 drie concrete stappen gezet:

  1. Aanpassen inkoopbeleid; Het inkoopbeleid is aangepast zodat sociaal ondernemers meer kans maken op gegund werk vanuit de gemeente. Er is besloten dat sociaal ondernemers bij gelijke kwaliteit de voorkeur hebben om de opdracht uit te voeren. Ook de onderdelen “gunnen op maatschappelijke waarde” en de criteria uit de PSO ladder zijn toegevoegd in aanbestedingen.
  2. Inclusie binnen de gemeente vormgeven; Ten aanzien van de interne organisatie wil Ede een voorbeeld zijn door inclusief werkgeverschap actief vorm te geven.
  3. Het opstellen van een plan van aanpak; De laatste stap in 2017 is het opstellen van een plan van aanpak, inclusief theoretisch kader, Edese visie en vijf pilots. De uitvoering van het plan van aanpak is belegd bij Werkkracht BV, het participatiebedrijf van de gemeente Ede.


Alle maatregelen gezamenlijk creëren een bodem waarop sociaal ondernemerschap in Ede kan groeien en bloeien.